10 Tips en kansen voor sportscholen tijdens de coronacrisis

Leestijd: 10 minuten

30 maart 2020 – Noor Schrader & Marleen Rolaff

Jouw sportschool dicht door Corona? Geen denken aan! Jij bent harder nodig dan ooit. Als sportschoolhouder weet jij als geen ander hoe belangrijk sport is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Een gebrek aan beweging ligt op de loer ten tijde van thuisisolatie, meldden wetenschappers recent. En dat terwijl het juist nu extra belangrijk is om te blijven bewegen.

corona_arm_sportscholen

30 maart 2020 – Noor Schräder & Marleen Rolaff

Jouw sportschool dicht door corona? Geen denken aan! Jij bent harder nodig dan ooit. Als sportschoolhouder weet jij als geen ander hoe belangrijk sport is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Zorg dat jouw sportschool de coronacrisis overleefd met onze 10 tips en kansen.

corona_arm_sportscholen

“Door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wilt".

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder

"Hier moet een quote van de blog komen om het verhaal te ondersteunen"

Als sportschoolhouder heb jij alle kennis in huis om je leden te kunnen trainen en gezond te houden. Dat werkte voorheen altijd prima vanuit je eigen sportschool, maar die werkwijze moet nu plotsklaps drastisch op de schop. Wij hebben daarom 10 tips en kansen verzameld waardoor je jouw sportschool door de coronacrisis kunt slepen.

1. Stel online lessen beschikbaar
Je hebt dit vast al gezien: sportinstructeurs, sporters en sportscholen stellen (gratis) video’s beschikbaar. Via een eigen website, YouTube, Instagramkanaal en andere social media kan iedereen de lessen en oefeningen doen wanneer het hen uitkomt. Je biedt de lessen gratis aan, maar denk hierbij verder dan de crisis: Als je nieuwe kijkers nu voor je weet te winnen, pluk je daar straks de vruchten van. Je potentieel nieuwe leden zijn namelijk al helemaal vertrouwd met jouw lessen en trainingen.

Denk niet alleen aan de kwaliteit van jouw lessen en trainingen. Des te hoger de kwaliteit van de video’s, des meer mensen je video’s waarderen en jou zullen volgen. Sport en beweging is een dagelijks of wekelijks terugkerende activiteit. Dat biedt kansen voor het snel kunnen groeien van trouwe volgers.

2. Start met livestreamen van lessen
Je lessen filmen is een begin, maar voor de broodnodige routine en sociale interactie is het ook een goed idee om te starten met het livestreamen van je lessen. Met een stabiele internetverbinding (liever geen WiFi) zorg je ervoor dat jouw leden toegang hebben tot het volgen van een interactieve groepsles. Stream het eenvoudig via je website, social media of andere online video platforms.

Nu iedereen verplicht thuis moet zijn is er veel veranderd in onze dagelijkse levens. Iedereen heeft behoefte aan routine en sociale contacten. Beiden worden nu met de beperkingen op de proef gesteld. Jouw sportschool kan hier uitkomst bieden. Grijp deze kans door te starten met interactieve livestream lessen zorg dat je onmisbaar blijft in de levens van al je (nieuwe) leden. Samen in een live les sporten is namelijk leuker dan alleen.

3. Geef fysieke lessen op afstand
Op maandag 23 maart presenteerde Premier Rutte aangescherpte maatregelen in de bestrijding van het corona virus. Iedereen moet nu minstens 1,5 meter afstand houden van elkaar, tenzij je samen een huishouden vormt. Dat maakt het geven van fysieke trainingslessen tot een uitdaging, maar niet onmogelijk.

Dat bewees ook de volgende instructeur. Deze geeft vanaf het dak van een gebouw een groepsles voor een appartementencomplex. Iedereen kon meedoen vanaf zijn eigen balkon én ze haalden daarmee het nieuws. Creativiteit loont!

4. Zet contributiegeld om in een donatie
Vanwege het sluiten van de deuren kiezen veel sportscholen ervoor om het contributiegeld van hun leden terug te storten. Eerlijk is eerlijk: Leden kunnen nu noodgedwongen geen gebruik maken van de functionaliteiten van de sportschool.

Pijnlijk genoeg zorgt dit wel voor een flinke afname aan inkomsten terwijl de kosten van je sportonderneming door blijven gaan. Huur, personeel, aangekochte waren en licenties zijn kosten die je deze maand al gemaakt hebt en de volgende maanden ook moet kunnen blijven betalen.

Vraag daarom je leden om een kleine bijdrage, misschien willen zij hun contributie wel aan hun vertrouwde sportschool doneren. Als bedankje kun je hen direct een gratis virtuele les of deelname aan een livestream les aanbieden.

5. Verspreid sportschema’s voor thuis
Biedt je leden online trainingsschema’s aan die zij eenvoudig thuis kunnen volgen. Uiteraard beschikt niet iedereen over de geavanceerde materialen die er in de sportschool aanwezig zijn, maar ook met lichaamsgewicht kan er een zware training gedaan worden. Deze schema’s kun je ook na de crisis nog gebruiken als handige whitepaper voor op je website!

6. Verhuur je Training Gear
Zoals eerder genoemd beschikt niet iedereen thuis over de juiste sportmaterialen. Tegen een kleine huurprijs, borg of eenmalige donatie kunnen er spullen uitgeleend worden aan leden. Materialen als gewichten en stangen kunnen eenvoudig verhuurd worden (natuurlijk netjes gedesinfecteert ;-)). Zodra de corona storm weer is gaan liggen en de sportschool zijn deuren weer kan openen.

7. Stel je training gear buiten beschikbaar
Stel je trainingsmaterialen buiten beschikbaar aan iedereen die wil trainen. Men mag zich niet langer in groepen begeven en daarom hebben deze sportschoolhouders uit Amsterdam ervoor gekozen om hun bokszakken buiten beschikbaar te stellen voor iedereen die wil trainen. Door deze verspreid in de stad aan lantaarnpalen te hangen kan iedereen die wil, zich uitleven met een bokszaktraining. Op strikte voorwaarde dat men individueel traint én de bokszak na gebruik schoonmaakt.

8. Gebruik je social media
Is jouw sportschool al actief op social media? Zo nee, begin dan snel! Zo ja, dan is het nu extra belangrijk om online te blijven.

Onze economie digitaliseert nu in rap tempo en dat wordt er in de toekomst niet minder op. Online is de nieuwe standaard, zelfs voor een lokale sportschool. Consequent aanwezig zijn op social media is hierin essentieel. Post dagelijks tips, tricks, informatie, video’s en laat bestaande leden aan het woord. Heb je moeite met content creëren of weet je niet wanneer je wat moet posten? Laat ons vrijblijvend meedenken of een complete contentstrategie voor je maken.

9. Zoek een connectie met een (sport)influencer
Ook bekende Nederlanders en influencers zitten in een thuisisolatie en missen ook (deels) hun inkomsten. Toch hebben zij nu meer bereik dan ooit. Het is namelijk bewezen dat er een toename is in het gebruik van social media omdat veel mensen thuis zitten. Doe daarom online onderzoek naar verschillende influencers (groot en klein) en bekijk de mogelijkheden om samen te werken. Deel sportschema’s, lessen en/of misschien merchandise en zorg ervoor dat je samen een toegevoegde waarde kunt zijn voor zijn of haar volgers. 

10. Start nu!
Door het coronavirus is de markt nu plotseling totaal verandert. Waar jouw fysieke sportschool zich voorheen prima staande hield, moet je nu uitblinken op een totaal andere manier. En ja, dat is moeilijk. Maar maak die digitale ommezwaai en re-engineer je sportonderneming zo snel je kunt. Want aan deze crisis komt een eind -al weet niemand nog wanneer- en ook dan willen mensen nog kunnen sporten bij hun vertrouwde sportschool.

Andere blogs

> Lang leve de blogs
> Tralalala
> Een vlog is geen blog
> Alles over leesbaarheid
Terug naar overzicht

Andere blogs

> Lang leve de blogs
> Tralalala
> Een vlog is geen blog
> Alles over leesbaarheid
Terug naar overzicht

"Hier moet een quote van de blog komen om het verhaal te ondersteunen"

Interesse in een afspraak?

Laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

verzend